Gratulerer med dagen, Pål Magnus!
Category Archives: Maggie
Kasteteknikk og Vading i vårsola
Det var en herlig søndag i mars at to av gutta, Christian og Pål Magnus, hadde bestemt seg for å komme seg opp tidlig og komme seg ut i Drammensfjorden. Pål Magnus var i et strålende humør da han hadde gått til innkjøp av vadebukser og vadesko! Aldri mer skulle han måtte stå på land med lua i handa mens de andre sto i vannet og gosset seg!
Klokka 0900 var gutta på plass på Volleveien og fikk på seg vadebukser og sko. Christian med de vante og grasiøse bevegelsene til en erfaren fluefisker, Pål Magnus med de rykkende og spastiske bevegelsene til en unge som nettopp har fått seg en ny leike til bursdagen sin. Gutta var klar for noe de håpet skulle bli en herlig dag i sjøen.
Og en herlig dag blei det! En dag med vading, kasting og herlig lunsj hos opphavet til Christian (tusen takk opphavet!)! Fisk blei det heller lite av, ikke så mye som et lite napp en gang. MEN, som Pål Magnus sa til Christian: “Mål nummer 1; vade. Mål nummer 2; øve på kasteteknikk. Jeg trur at det å få fisk er nede på mål nummer 15 eller no i dag.” Og det føltes heller ikke som no særlig nederlag da ingen andre de traff på iløpet av dagen hadde fått napp heller.
Så nå venter vi bare på at isen skal gå på vanna i marka så vi kan jakte ørret, abbor og mort ;)
Juletorsken
Det var Lille Nyttårsaften (det er lov å si det, ikke sant?) og våre helter Luskepølsa og Maggie skulle ut og fiske litt i sjøen rundt fantastiske Hurumlandet. Det starta med at gutta dro til Slottet på Storsand for å lure torsken på land. Da de kom til Slottet kunne de raskt se at de ikke var aleine om den tanken, både på lands og til vanns var det tjukt med både fiskere og fiskebåter. Men når de først var der så måtte man jo svinge litt med slukstanga. Luskepølsa rigga opp en jigg og Maggie gikk for sluk, han håpet kanskje på en sjøørett?
Men den gang ei, det var ikke bitt eller fisk å få. Så gutta kasta både seg selv og utstyret i kjerra og kjørte over kommunen og til Verket hvor de bestemte seg for å kaste litt i Strømmen. Men det var kaldt, og det var mørkt, og det var ikke fisk å få…men akkurat i det tvilen satte inn hos Maggie og Luskepølsa tittet sola rundt Verkesøya…og da beit torsken! Luskepølsa hadde napp! Og opp av havet kom det en flott torsk som blei fanget opp av “Hov-mesteren” og straks renset. Og det blei ikke bare med den ene torsken, innen gutta bestemte seg for å reise hjem hadde Luskepølsa dratt i land fire fine torsker.
Litt bortenfor Luskepølsa sto Maggie og fiska uten særlig hell. Luskepølsa ga han noen guidetips om hvordan han burde kaste og snøre inn. Og DET var guidinga si det! For på første kastet hogg det til, og detta var ikke torsk, men selveste sjøøretten som var på kroken! Og innen kort tid så var det tre fine sjøøretter på land. Og innen sola igjen hadde gått sin vei hadde Luskepølsa og Maggie ikke bare sikra seg juletorsken, men også fisk til nyttårslunsjen.
Sjøfiske mens man venter på at isen skal gå på vann og elver er jaggu ikke det verste man kan gjøre.
Den Første Snøen
Oktober var kommet, høsten var i gang! Gutta, det vil si Luskepølsa, Gullet og Maggie, syntes det var på høy tid med en høsttur i Finnemarka. Avgang var fra Djupengrop ved Vikersund og målet var Lille og Store Bumla…slik skulle det ikke gå.
Da alle gutta var i fast arbe’ så var det ikke bare bare å komme seg avgårde mens det var lyst ute, så under planlegginga av turen bestemte de seg for at det måtte bli ei nattevandring. Gutta kom fram til Djupengrop omkring 20:30 og satte avgårde med friskt mot, og med hodelykta festa rundt pappen. Etter å ha fulgt tømmerveien et stykke måtte de fram med kartet for å finne veien videre. Det blei tatt en avgjørelse på at de skulle gå rundt et vann uten oppmerka sti, for det er “alltid” stier rundt vann blei det hevdet kjekt. Og det var det, bare synd det ikke var det riktige vannet de beveget seg rundt… For gutta hadde sett feil på kartet og labba av sted i stikk motsatt retning av det de skulle, altså bort fra Lille og Store Bumla. Med Maggie som stifinner for han hadde både nattesyn og hodelykt til å skryte av, noe som var en kombinasjon ingen av de andre hadde, klemte gutta på rundt vannet i et durabelig tempo. Og det tok ikke lang tid før de var på den andre sia av vannet hvor de fant ei sti som de mente de kunne gjenkjenne på kartet, men da det etterhvert kom en grusvei blei de med ett litt usikre på hvor de var. Den grusveien var da ikke på kartet… Mot dem i mørket kom det ei hodeløkt, og bak løkta viste det seg å være ei jente som kunne fortelle dem at de slettes ikke var på vei mot hverken Lille eller Store Bumla.
Etter å ha ledd litt av sin egen udugelighet slo gutta følge med sitt nye bekjentskap opp mot ei hytte hvor det skulle oppholde seg en kar med litt mer lokalkunnskap. Denna karen foreslo for gutta at de skulle gå rødløypa til et vann som het Sandtjern. Rødløypa gikk rett bortafor hytta og skulle være både enkel og grei å finne. Gutta traska avgårde med nytt mot og mot nye nedturer. For med ett blei det våtere på bakken og noen rødløype var ikke å finne noe sted. “Javel”, tenkte gutta “da går vi over åsen her istedet.” Men det viste seg raskt at åsen var veldig bratt og skogen ekstremt tett. Stemninga blei raskt dårligere og gutta begynte å småkrangle om veien videre. Eneste lyspunktet var da Gullet klarte å ramle i myra og skadefryd blei den eneste sanne fryd blandt ekspedisjonens deltakere.
Men da latteren la seg gjensto det fortsatt å finne ut hvordan man skulle komme seg videre til Sandtjern. Og da gutta endelig fant rødløypa, som viste seg å stort sett være ei myr, blei det bestemt at man skulle fullføre den sirkelen de hadde påbegynt og starte på nytt fra parkeringsplassen ved Djupengrop. Gutta “sneik” seg forbi hytta hvor de hadde fått hjelp, for dette var smått flaut syntes de, og lunta tilbake til parkeringsplassen.
På parkeringsplassen var det enighet om at herifra og inn skulle det gjøres enkelt, ingen sjangser skulle tas. Nå var det blåstia som gjaldt! For etter å ha traska tre timer rundt i skauen var gutta slitne både i kropp og sjel.
Igjen blei Maggie putta foran så han kunne speide blåmerkinga, og så la de i vei. Hvis man av en eller annen grunn var i Finnemarka denna natta kunne man ha kommet hjem med en merkelig historie om hvordan man med jevne mellomrom mente å kunne høre noen rope ordet “BLÅTT” i skogen. Ikke kunne man ane at dette var lyden av Maggie som gjorde det han kunne for å ikke miste konsentrasjonen der han snublet igjennom skogen på jakt etter de blå merkene.

En og annen teknisk hvil må til når beina føles som bly, knær verker og man bare klarer å glede seg over at de andre også har det fælt.
Turen inn til Sandtjern blei tung for gutta og Luskepølsa gjorde det han kunne for å holde motivasjonen oppe hos de to andre. “Bare over toppen her nå så kan vi sikkert se vannet” var en frase som blei gjentatt ofte, det var også en frase som etter en stund blei møtt med sterk skepsis fra de to andre. Men etter omkring to timers gange kom gutta endelig fram til Sandtjern hvor de raskt slo opp telta, fikk litt mat i skråtten og ramla omkull i soveposene sine.
Lørdag morgen var det et fantastisk syn som møtte dem da de titta ut av telta sine. Etter ha inntatt en god, varm frokost fant Luskepølsa, Gullet og Maggie fort ut at det nok ikke kom til å bli stort med fiske denne dagen og la seg til rette i sola med en kaffetår.
Etter en stund begynte det så smått å klø litt i kastearmen likevel, og da de fikk se et vak var de ikke seine om å få spent opp stengene sine likevel! Og så bar det avsted mot en odde de hadde observert på morrakvisten. Alt i alt så blei det ikke fiska så alvorlig mye, men man fikk i allefall tatt noen flotte bilder.
Gutta var lett prega av marsjen natta i forveien og innså at det nok kom til å bli forholdsvis tidlig i telt denne lørdagen. Så etter å ha gjort unna “fiskinga” trakk de seg tilbake til leiren for å tilberede middagsmaten. Middagen besto stort sett av kulinariske vinnere som Pytt i Panne, Spam og Snurring(for lekre småretter). En og annen dram blei det også plass til. Men, siden de var i et naturreservat hvor det ikke var mulighet for å tenne bål, fikk den lave temperaturen dem til å trekke seg tilbake til sine telt og soveposer.
Og så kom den første snøen…
Søndag morgen var Maggie forholdsvis tidlig våken og kunne observere at været var blitt en del gråere enn det hadde vært dagen i forveien. Og der han sto og speida utover vannet la han merke til noen hvite fjoner som kom med vinden, og ikke lenge etter snødde det ganske kraftig. Vinteren var kommet til Finnemarka!
- Og så kom den første snøen…
Gutta tenkte som så at det kanskje var best å komme seg ned og hjem før været blei for ille. Og som sagt så gjort! Telta blei raskt pakka sammen, sekkene spent på og så la de av sted mot Djupengrop. Må sies at turen ned virket kortere både i tid og distanse i forhold til turen opp. Vel tilbake i bilen og på vei ned mot Vikersund kunne gutta være enige om at det, tross alt, hadde vært en hyggelig tur. Og det blei vel ymta frampå om at man før neste utflukt burde øve litt på navigering og at de kompassa man hadde liggende hjemme skulle få bli med på tur.
Stikkvannstrimmen og fisketur.
Søndag 5. juni var det Stikkvannstrimmen, og den hadde The Roots og Maggie bestemt seg for å gå i år. I samma slengen bestemte de seg for å ta seg ei natt ved et lite vann i Hurummarka som ikke har alt for mye trafikk. Avgang var fra Semsporten søndag formiddag og sekken var lassa opp med First Price pasta og a la Capri på boks. Gutta kunne etter kort tid konstatere at det var noen kilo sia de var på tur sammen sist, ungdomsskoleferien på 90tallet en gang, og det blei en og annen teknisk hvil på vei opp til Stikkvann.
Når de kom fram til Stikkvannshytta var det klart for registrering. Maggie hadde aldri vært registrert hverken på “trimmen” eller “marsjen”, og ifølge systemet hadde ikke The Roots vist seg der sia 1997! Ellers var det nok av kjentfolk å slå av en prat med, men gutta hadde typisk nok ikke med seg noen kontanter til hverken vaffel eller kaffe. Så da var det bare å bevege seg videre til fiskevannet.
The Roots var svært mistenksom til Maggie sine planer om å ikke ligge i telt, og denna duken Maggie snakka så varmt om hadde han ikke no særlig tiltro til. Men når den først var slått opp lot han telt være telt og startet å samle sammen granbar til sitt leie, for liggeunderlag det hadde han ikke. Når leiren var klar satte gutta i gang med fiskinga og de fiska seg rolig rundt vannet med diverse sluk, Maggie prøvde seg litt med fluestanga, men etter å ha lagt igjen en del fluer og alt for mye fortom i siv og lyng blei det slukfiske på han også gitt. Og jaggu blei det fisk! En flott litten ørret som blei synsa til å være omkring 300 gram.
Etter som tia gikk konsentrerte gutta seg mer om å skravle, brenne bål og ta seg en kaffe med litt blankt i, og det blei ei lang og trivelig natt hvor det blei utveksla skrøner og ledd godt av historier fra gode gamle dager. Og da Maggie dro fram en liten reiseradio fra Clas Ohlson, det er lov for vi har sett Lars Monsen ha det, blei det om
mulig enda koseligere.
Da gutta våkna dagen etter tok det ikke lang tid før The Roots innrømmet at han ikke hadde sovet spesielt godt. Det blei derfor bestemt at gutta skulle hive seg inn mot Drammen for å kjøpe et liggeunderlag, så straks etter frokosten var fortært beveget de seg ned mot Semsporten og bilen. På veien ned fikk The Roots en telefon fra en lastebilsjåfør som kunne fortelle at bilen hans sto parkert midt på en snuplass og var i veien for lastebilen hanses. Så da måtte gutta dra på litt ekstra så han ikke skulle bli alt for sinna. Vel nede fikk gutta flytta bilen, lastebilsjåføren fikk snudd, og gutta kunne enes om at det hadde vært en veldig fin tur.
-The Roots & Maggie-
Den “siste” ørretjakta!
Fredag 9. september var det tid for den siste fisketuren i Hurummarka før fredninga av ørreten trådde i kraft. Så etter jobb hentet Maggie nøkkelen til Rødvannshytta, heiv på seg turtøyet og storsekken og la i vei avgårde innover tømmerveiene. Etter omkring en time og tre kvarters gange var Maggie fremme ved målet.
Det første som blei gjort var å få opp døra og noen vinduer for å få lufta ut litt før Gullet, T’Lass og YouStinkah, som lå ca en time etter i løypa, ankom hytta. Maggie bannet for seg selv da han fant ut at vedovnen var full av snørrpapir og aske fra de forrige som hadde leid hytta og han startet å tømme den. Etter å ha fått lufta ut, fyrt og fått på seg noen tørre klær dukka de tre andre deltakerne på turen opp.
Første kvelden gikk med til fortæring av pølser, litt øl, dram og skravling. Gullet hadde som vanlig med seg no særs spesielle greier, denne gangen var det Ginger Candy. Ellers gikk kvelden stille og rolig for seg og det blei forholdsvis tidlig i seng.
Lørdag morgen sto gutta opp til litt forskjellige tider, alt fra halv sju til rundt omkring klokka ti. Dette medførte at man ikke var klar for fiske før klokka 12, man stresser jo ikke på morran når man er på hyttetur. Men til slutt var de på plass i båten og rodde avgårde ut på vannet. Iløpet av ettermiddagen forsøkte gutta å fiske fra land, båt og myr uten hell. Det blei fiska med både sluk og flue, ingen mark denne gangen. Etter en hel dag uten fisk bestemte T’Lass og Maggie seg for å ta ansvar og rodde avgårde med voblerne i vannet bak båten, og jaggu beit det ikke på to rakkere på henholdsvis 30 og 26 cm. No mer fisk blei det ikke denne gangen desverre. Utover kvelden blåste det opp og begynte å regne rimelig greit, så da hadde gutta en god unnskyldning til å sitte inne hvor de kunne kose seg med sodd og kaffe.
Søndag var været heller dårlig og gutta bestemte seg for å komme seg ned til nogenlunde tid. Så etter å ha ryddet og vasket, og ikke minst tømt vedovnen for aske, satte de kursen nedover mot sivilisasjonen. Og selv om fangsten ikke var den største var de skjønt enige om at det var en vellykka tur.
Vårturen 2011
Da var det igjen tid for den tradisjonsrike vårturen til Røskestadvannet, av noen også omtalt som fylleturen.
Deltakere på årets tur var Per’ern, T’Lass, Luskepølsa, Gullet og Maggie. Nytt av året var at noen hadde bestemt seg for å hogge ned store deler av skogen bak vannet, men de hadde latt det stå igjen noen trær sånn for utsiktens skyld. Vi kunne også konstatere at bobbla hadde blitt tatt ut av bekken og flytta opp på parkeringsplassen. NEDTUR! Da vi ankom leirplassen hadder Per’ern allerede gjort klart til leirbål og det eneste vi andre måtte gjøre var å samle inn litt mer ved. Første kvelden, tradisjonen tro, gikk med til pølsegrilling og juging rundt bålet.
- Noen av oss hadde et lite “arbeidsuhell” ute på kvelden.
På lørdagen var vi noget slitne så enkelte la seg litt i sola. Må vel kanskje kunne si at de fleste av oss la seg i sola og at det kun var sporadisk fiskeaktivitet iløpet av dagen.
Men søndag tok det seg opp igjen og vi dro i land en rekke småabbor, som fikk bli på land, og en ørret av godkjent størrelse!

Ett stykk stolt fisker med sluk, og ett stykk molefunken fisker med flue. Sluk vs Flue, 1-0 i ørretcupen. Gratulerer sluk!
Alt i alt må det sies at det var en svært hyggelig tur som oppfylte de fleste av kriteriene for den tradisjonsrike vårturen.
-T’Lass & Maggie-
Nordmarkatur en søndag i juni.
En søndag i juni satte vi, T’Lass og Maggie, avgårde ut i Nordmarka for å fiske og koke kaffe. Det var avgang fra Sognsvann 0900 så vi skulle få mest mulig ut av denne herlige søndagen. Målet var Lille Åklongen, men da vi kom fram til vannet kunne vi se at demningen var under ombygning og stengt for all overfart. Men vi lot oss da ikke stoppe av dette og gikk litt lenger ned i elva før vi krysset de ville strykene, og gikk opp den fine trappa arbeiderne hadde fått satt opp på den andre siden. Vi kunne raskt konstatere at vannet var kraftig tappet ned grunnet arbeidet på demningen og ikke egnet seg spesielt godt for fiske, det så også ganske utrivelig ut rundt vannet. Vi bestemte oss derfor for å sette kursen mot Store Åklongen. Den av oss som hadde valgt joggesko erfarte snart at stiene mellom de to vanna var blitt omgjort til bekker av de siste dagers regnskyll. Vel fremme ved Store Åklongen kunne vi se at fisken vaket villig, men etterhvert som det blåste opp ble det en slutt på det desverre. Men man drar jo ikke på fisketur uten mark, bortsett fra de gangene man glemmer den i kjøleskapet hjemme, så det var bare å gjøre klar marksnørene. Og jaggu blei det ikke abbor! En fin 300 grams, rein synsing på vekta, tatt på aktivt meite.
- Aktivt meite folkens!
Etter en kaffetår i blesten, for det blåste jaggu skinn og kaniner, så ble det obserert en dupp i god fart nedover innsjøen. Etter noen testkast for å sjekke at den var sene- og herreløs ble det tatt en avgjørelse på at den duppen skulle vi ha! For å få tiden til å gå, duppen var fortsatt litt for langt unna til å klare å huke tak i den, ble det kastet litt med spinner og jaggu beit det ikke på en rugg på 50 gram, igjen rå synsing på vekta.
Duppen fikk vi også huket inn, ikke veid eller synset om. Eter dette fisket vi oss videre rundt vannet og fant ut at på andre siden av vannet fra den siden vi var kommet opp gikk det jaggu en fin grusvei hele veien ned til Sognsvann, så vi kom oss tørrskodd ned igjen. Så alt i alt en fin tur og vi kan konkludere med at vi ønsker oss ei veikt.
-T’Lass & Maggie-